Close

Wat allemaal zogezegd moet in deze tijd

We leven in een tijdperk waarin heel veel mogelijk is wat men vroeger nooit had durven dromen of kunnen bedenken. Er zijn foto’s van Pluto, we kunnen bellen en elkaar zien vanop duizenden kilometers afstand, er bestaan stokken om foto’s van jezelf mee te maken en iedereen rondom u ondertussen mee te irriteren, er is het internet waar je het zo gek niet kunt bedenken of je kan het er opzoeken, leren of bekijken,… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Nog nooit eerder waren er zoveel kansen te grijpen en zoveel vrijheid om je leven vorm te geven zoals je dat zelf wou. Aan de andere kant is er ook nog nooit eerder een tijd geweest waarin er zoveel van je verwacht werd om dat leven zo “perfect” mogelijk in te vullen. Alsof we allemaal Superman en Wonderwoman zijn. Liefst al vanaf je geboorte. Als kind moet je op die en die leeftijd in staat zijn tot kruipen, lopen, op het potje gaan, puzzels maken, spreken, vriendjes maken, delen met anderen, kunnen lezen en schrijven.

Maar daarna stopt het niet. Het liefst heb je hoger onderwijs gedaan via een modeltraject en in het correcte aantal jaren een diploma met grote onderscheiding behaald. De jaren daarna heb je direct een job gevonden, werk je heel hard, maak je carrière, haal je de ene na de andere promotie binnen en blink je uit op de werkvloer. Je moet ook een huis kopen, een vast lief aan de haak slaan en binnen de 5 jaar verloofd, getrouwd en liefst in verwachting zijn. Als vrouw heb je niet alleen een succesvolle carrière maar ben je ook wereld’s beste moeder en zie je er altijd fantastisch uit. Als man ben je een stoere vent, maar moet je ook een gevoelige kant hebben en van tijd tot tijd je diepste emoties laten blijken. Daarnaast heb je uitgebreid tijd voor meermaals sporten per week en een algemene gezonde levensstijl, ben je een halve voedingsdeskundige en kook je elke dag biologisch en gluten-vrij minstens 3 soorten groenten en minstens 5 kleuren op een prachtig gepresenteerd bord, snack je fruit, drink je geen koffie, frisdrank of alcohol maar minstens 2 liter plat water per dag, en je bent uiteraard zowel slank als gespierd. Ook heb je een rijk sociaal leven met wekelijkse feestjes en exclusieve evenementen, sta je steeds met een luisterend oor en gouden advies klaar voor je vele vrienden, hebben jij en je partner een spannend, afwisselend en tantrisch seksleven maar maken jullie ook op regelmatige basis tijd voor elkaar en romantiek, ga je jaarlijks op vakantie waar je wilde avonturen beleeft – liefst in een nog onontdekt exotisch paradijs in het verre buitenland – en doe je van tijd tot tijd eens een citytrip. Je voedt je kinderen ecologisch, politiek en pedagogisch verantwoord op, houdt rekening met hun gevoelens en verheft nooit je stem, zorgt ervoor dat ze uitblinken op school en in sport, je regelt buitenschoolse activiteiten en ziet er op toe dat ze steeds gezond eten, niet weten wat snoep of chips zijn en ze nooit een minuut te lang in de opvang moeten blijven. Je steunt ook goede doelen, bent begaan met het klimaat en steeds op de hoogte van recente binnen- en buitenlandse politiek. Je bent ook ontwikkeld op cultureel vlak met hier en daar eens een lezing of theatervoorstelling en leest minstens 5 al dan niet intellectuele boeken per jaar. Natuurlijk is ook je huis op elk moment kraaknet, is alles altijd gestofzuigd, gedweild en geschuurd, zijn alle kamers ten alle tijde opgeruimd, de koelkast steeds gevuld en de bedden gemaakt. En de strijk is altijd gedaan.

Mag het misschien ook wat minder zijn? Dan kunnen we al het geld dat naar de vele burn-outs, depressies en hartaanvallen gaat misschien investeren in meer genieten van dit korte leven. ’t Is maar een ideetje.